Class 9 IT Unit 2 Data Entry and Keyboarding Skills Questions Answers

Dear students, here Class 9 IT Unit 2 Data Entry and Keyboarding Skills questions answers are given in a very simple language taking the reference of the book Domestic Data Entry Operator published by NCERT.
Check Your Progress
A. Multiple Choice Questions
- Which of the following is not a key for punctuation marks ?
(a) comma (,)
(b) period (.)
(c) semicolon ( 😉
(d) equal sign (=)
Ans: (d) equal sign (=)
2. Which of the following is not an arrow key ?
(a) top
(b) down
(c) right
(d) left
Ans: (a) top
3. Which of the following operations is not performed by a mouse ?
(a) Left Click
(b) Right Click
(c) Middle Click
(d) Double Click
Ans: (c) Middle Click
4. In the Rapid typing tutor, which of the following is not true ?
(a) Green letters denote right inputs
(b) Yellow letters stand for right inputs in extra time.
(c) Red letters denote wrong inputs within time.
(d) Orange letters indicate wrong inputs within time.
Ans: (d) Orange letters indicate wrong inputs within time.
5. The lesson control panel can be used for ________________
(a) animation
(b) enable or disable sounds
(c) plain
(d) background
Ans: (b) enable or disable sounds
B. Fill in the blanks :
- A touch typist knows the location on the keyboard through ___________ memory.
Ans: muscle.
2. The typing speed is measured in ___________
Ans: WPM
3. Alphabets (A-Z) and numbers (0-9) are known as ______________ keys.
Ans: Alphanumeric
4. Del key deletes the character at the _________ cursor position.
Ans: current
5. A standard keyboard has ___________ Function keys.
Ans: 12
6. Numeric keypad is used to enter ___________ data.
Ans: numeric
7. Page Up key is used to shift the __________ one page up.
Ans: cursor
8. Pressing the End key moves the cursor to the ____________ character of the line.
Ans: last
9. On numeric keypad, ‘0’ is to be pressed by the ___________ thumb.
Ans: right
10. The numeric keypad has ___________ columns and ________ rows.
Ans: 4 , 5
C. State whether the statements given below are True or False.
- The Alt key is always used with the other key.
Ans: True
2. There are 5 arrow keys on the keyboard.
Ans: False
3. The Backspace key is used to delete the character on the right to the cursor.
Ans: False
4. Caps Lock key is a toggle key.
Ans: True
5. The control key is used in conjunction with other keys.
Ans: True
6. Enter key is also known as Return key.
Ans: True
7. The function keys have different meaning in different software.
Ans: True
8. The keys ‘F’ and ‘J’ are known as guide keys.
Ans: True
9. There are two Caps Lock keys on the keyboard.
Ans: False
10. The mouse has two scroll buttons.
Ans: False
11. PageDown key is used to to move the cursor on next page.
Ans: True
12. Pressing the Home key, moves the cursor to the first character in the document.
Ans: True
13. On a numeric keypad, the number 8 is the guide key.
Ans: False
14. In Rapid Typing Tutor, the right input entered is denoted by yellow colour.
Ans: False
15. In Rapid Typing Tutor, the right input entered in exceeding time frame is denoted by Red colour.
Ans: False.
D. Short answer questions (50 words)
- Discuss the various types of keys available on a computer keyboard.
Ans: The various types of keys available on a computer keyboard are,
i. Alphanumeric keys
ii. Function Keys
iii. Punctuation Keys.
iv. Navigation Keys
v. Special keys etc.
2. Differentiate between Home Keys and Guide keys.
Ans: i. Alphabets ASDF are home keys for the left hand and LKJ and ; for the right hand
whereas Alphabets ‘F’ and ‘J’ are called Guide Keys for the left and the right hand.
ii. The Home keys help us to improve typing speed and accuracy on the other hand, the Guide keys help us to place our fingers correctly on the Home row.
iii. The Home keys look like normal keys but the Guide keys have a small raised tangible mark unlike other keys.
3. What do you understand by Guide Keys ? Name the Guide Keys of a
(a) Computer Keyboard
(b) Typewriter
Ans: The Guide are the special keys on a computer keyboard and typewriter that help us correctly place our fingers on the Home row without looking at the keyboard. The Alphabets ‘F’ and ‘J’ are called Guide Keys for the left and the right hand.
(a) Guide keys of a computer keyboard are ‘F’ and ‘J’
(b) There are four guide keys of a typewriter such as spacebar, shift key, arrow key and enter key.
4. Explain the role of typing ergonomics.
Ans: Typing ergonomics plays a vital role in promoting comfort, reducing fatigue and preventing repetitive strain injuries. It provides the logistics support for efficient and effective typewriting. They are important to increase typing speed and improve accuracy.
5. Why the use of various typing software is common now-a-days ?
Ans: The use of various typing software is common nowadays because strong typing skills are essential in today’s digital world where computers are used in almost every field. It helps people improve their typing speed, accuracy and overall efficiency in a fun and interactive way.
6. Mention the finger allocation of keys of the bottom row of computer keyboard.
Ans: The bottom row keys of a computer keyboard include the Z, X, C, V and B keys for the left hand and N, M, comma, full stop and forward slash (/) keys for the right hand.
The finger allocation of keys of the bottom row of computer keyboard are such that on the left hand, the little finger is used for the Z key, the ring finger for X, the middle finger for C, and the index finger for both V and B. On the right hand, the index finger is used for N and M, the middle finger for the comma (,) key, the ring finger for the period (.), and the little finger for the slash (/) key.

Hello students,
Welcome to my site www.elearnersmentor.com. I have been in teaching profession since 2004. Presently I am working as a vocational subject teacher(IT) in a reputed govt. higher secondary school. Read more