Class 12 IT CRM Domestic Voice Session 3 Functions in SQL Questions Answers
Dear students, In this page you will get Class 12 IT CRM Domestic Voice Session 3 Functions in SQL Questions Answers. The questions answers have been prepared taking the reference of class 12 IT book CRM Domestic Voice published by NCERT.
Check your Progress
A. Multiple choice questions
- Which of the following is not an example of single row function (a) MATH (b) STRING (c) DATE (d) COUNT
Ans: (d) COUNT
2. Which of the following is not an example of multiple row function
(a) MAX ( )
(b) MIN ( )
(c) STRING
(d) COUNT(*)
Ans: (c) STRING
3. What is the functionality of SQL COUNT?
(a) It returns the no of record of table
(b) It returns the no of record of database
(c) It returns the no of record of row
(d) It returns the no of record of column
Ans : (a) It returns the no of record of table
4. Date and Time functions accept date and time value as input and return output as
(a) numeric
(b) string
(c) Date and Time
(d) Any of the above
Ans: (c) Date and Time
5. String Functions accept character value as input and return output as
(a) either character or numeric values
(b) string values
(c) numeric values
(d) character values
Ans: (a) either character or numeric values
6. Which of the following is aggregate function in SQL
(a) LEFT
(b) AVG
(c) JOIN
(d) LEN
Ans: (b) AVG
7. The SQL statement Select Round (47.956,-1) from Dual ;
(a) is illegal in SQL
(b) prints a garbage value
(c) 045.926
(d) prints 50
Ans: (d) prints 50
8. What will be the Cartesian product of the two relations having 4 rows and 3 columns for
first relation and 3 rows and 4 columns in second relation.
(a) degree 7 cardinality 12
(b) degree 6 cardinality 16
(c) degree 7 cardinality 16
(d) degree 9 cardinality 16
Ans: (a) degree 7 cardinality 12
9. Which of the following SQL operation cannot be performed on relations
(a) Union,
(b) Intersection
(c) Difference
(d) Merge
Ans: (c) Difference
10. Which of the following is used to join two tables on equality condition on the common
attribute
(a) JOIN with ON clause
(b) NATURAL JOIN in FROM clause
(c) Any of a or b
(d) NATURAL JOIN
Ans: (a) JOIN with ON clause
B. Fill in the blanks
- Single row functions are applied on a single _____ and return a single value.
Ans: value
2. Aggregate functions work on a ________ as a whole and return a single value.
Ans: set of records
3. Math Functions accept numeric value as input and return a _______ value as a result.
Ans: numeric
4. MONTH (date) returns the month in ________ form from the date.
Ans: numeric
5. By default, the order by clause lists items in ________ order.
Ans: ascending
6. INSTR (string, substring) returns the position of the _______ of the substring in the
given string.)
Ans: first occurance
7. MID (string, pos, n) returns a substring of size _______ starting from the specified position________ of the string. (n, pos).
Ans: n, pos
8. LTRIM (string) returns the given string after removing _______ white space characters.
Ans: leading
9. TRIM (string) returns the given string after removing both _______ and ________ white
space characters.
Ans: leading , trailing
10. The __________ operation is used to get common tuples from two tables.
Ans: Intersect
C. State True or False
- Aggregate functions are also called Scalar functions.
Ans: false
2. A function always returns a single value.
Ans: false
3. Functions can be applied to work on single or multiple records of a table.
Ans: True
4. INSTR (string, substring) returns 0, if the substring is not present in the string.
Ans: True
5. If n is not specified MID (string, pos, n), it returns the substring from the position 1 till
end of the string.
Ans: False
6. RTRIM (string) returns the given string after removing leading white space characters.
Ans: False
7. NOW() returns the current system date and time.
Ans: True
8. Union operation eliminates the duplicate rows.
Ans: True
9. Cartesian product operation combines tuples from two relations.
Ans: True
10. Join statement is used to combine two tables on a specified condition.
Ans: True
Class 12 IT CRM Domestic Voice Session 3 Functions in SQL Questions Answers
D. Short answer questions
- Differentiate between single row functions and aggregate functions.
একক শাৰীৰ ফাংচন আৰু এগ্ৰিগেট ফাংচনৰ মাজত পাৰ্থক্য কৰা।
Ans:
| Single row functions | Aggregate functions |
| i. Single row functions are applied on a single value and return a single value. | i. Aggregate functions are applied on a set of records as a whole and return a single value for each column. |
| ii. Single row functions are also called Scalar functions. | ii. Aggregate functions are also called Multiple row functions. |
| iii. Single row functions are used with SELECT, WHERE and ORDER BY clause. | iii. Aggregate functions are used with SELECT clause only. |
| iv. MATH, STRING, LENGTH, LOWER, UPPER and DATE functions are examples of single row functions. | iv. MAX(), MIN(), SUM(), COUNT() AND COUNT(*) are examples of Aggregate functions. |
| একক শাৰীৰ ফাংচন | এগ্ৰিগেট ফাংচন |
| i. একক শাৰীৰ ফাংচনসমূহ এটা মানত প্ৰয়োগ কৰা হয় আৰু এটা মান ঘূৰাই দিয়ে। | i. এগ্ৰিগেট ফাংচনসমূহ সামগ্ৰিকভাৱে ৰেকৰ্ডসমূহৰ এটা গোটত প্ৰয়োগ কৰা হয় আৰু প্ৰতিটো স্তম্ভৰ বাবে এটা মান ঘূৰাই দিয়ে। |
| ii. একক শাৰীৰ ফাংচনক Scalar ফাংচন বুলিও কোৱা হয়। | ii. এগ্ৰিগেট ফাংচনক Multiple row function বুলিও কোৱা হয়। |
| iii. একক শাৰীৰ ফাংচনসমূহ SELECT, WHERE আৰু ORDER BY ক্লজৰ সৈতে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। | iii. এগ্ৰিগেট ফাংচনসমূহ কেৱল SELECT ক্লজৰ সৈতে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। |
| iv. MATH, STRING, আৰু DATE ফাংচনসমূহ একক শাৰীৰ ফাংচনসমূহৰ উদাহৰণ। | iv. MAX(), MIN(), SUM(), COUNT() আৰু COUNT(*) হৈছে Aggregate ফাংচনৰ উদাহৰণ। |
2. List the single row functions with example.
উদাহৰণৰ সৈতে একক শাৰীৰ ফলনসমূহ তালিকাভুক্ত কৰা।
Ans: The single row functions are –
i. String function – lcase(‘HELLO’) ->hello
ii. Date function – dayname(‘2025-10-16’) -> Saturday
iii. Math function – round( 23.678, 2) -> 23.68
উত্তৰ: একক শাৰীৰ ফাংচনবোৰ হ’ল -
i. String ফাংচন - lcase('HELLO') ->hello
ii. Date ফাংচন - dayname('2025-10-16') -> Saturday
iii. Math ফাংচন - round( 23.678, 2) -> 23.68
3. Differentiate between TRIM( ), LTRIM( ) and RTRIM( ) functions.
TRIM( ), LTRIM( ) আৰু RTRIM( ) ফাংচনসমূহৰ মাজত পাৰ্থক্য কৰা।
Ans: TRIM () function displays the given after removing both leading and trailing white space characters.
LTRIM () function displays the given string after removing the leading white space characters.
RTRIM () function displays the given string after removing the trailing white space characters.
উত্তৰ: TRIM () ফাংচনে আগৰ আৰু পিছৰ বগা স্থান আখৰ দুয়োটা আঁতৰোৱাৰ পিছত প্ৰদত্ত string প্ৰদৰ্শন কৰে ।
LTRIM () ফাংচনে আগৰ বগা স্থান আখৰসমূহ আঁতৰোৱাৰ পিছত প্ৰদত্ত string প্ৰদৰ্শন কৰে।
RTRIM () ফাংচনে পিছৰ বগা স্থান আখৰসমূহ আঁতৰোৱাৰ পিছত প্ৰদত্ত string প্ৰদৰ্শন কৰে।
4. Demonstrate the use of LCASE( ) and UCASE( ) function with example.
LCASE( ) আৰু UCASE( ) ফাংচনৰ ব্যৱহাৰ উদাহৰণৰ সৈতে প্ৰদৰ্শন কৰা।
Ans: SELECT LCASE (‘MYSQL DATABASE’); -> mysql database
SELECT UCASE (‘database’); -> DATABASE
5. List the Date functions with example.
উদাহৰণৰ সৈতে Date ফাংচনসমূহ তালিকাভুক্ত কৰা।
Ans: The Date functions with examples are –
i. NOW () – It shows current data and time
Example : SELECT NOW();
ii. DATE (NOW()) – It displays the date part from the given date / time expression
Example : SELECT DATE (NOW());
iii. DAY (DATE) – It returns the day part from the given date.
Example : SELECT DAY (‘2025-10-08’);
উত্তৰ: উদাহৰণৰ সৈতে Date ফাংচনসমূহ হ’ল –
i. NOW () – ই বৰ্তমানৰ তথ্য আৰু সময় দেখুৱায় ।
উদাহৰণ : SELECT NOW();
ii. DATE(NOW())- ই প্ৰদত্ত তাৰিখ / সময় অভিব্যক্তিৰ পৰা তাৰিখ অংশ প্ৰদৰ্শন কৰে ।
উদাহৰণ : SELECT DATE (NOW());
iii. DAY (DATE) – ই প্ৰদত্ত তাৰিখৰ পৰা দিনৰ অংশটো ঘূৰাই দিয়ে।
উদাহৰণ : SELECT DAY (‘2025-10-08’);
6. What is the difference between NOW( ) and DATE( ) function?
NOW( ) আৰু DATE( ) ফাংচনৰ মাজত পাৰ্থক্য কি ?
Ans: NOW() function returns the current system date and time whereas DATE() function returns the date part from the given date / time expression.
উত্তৰ: NOW() ফাংচনে বৰ্তমানৰ চিস্টেমৰ তাৰিখ আৰু সময় ঘূৰাই দিয়ে আনহাতে DATE() ফাংচনে প্ৰদত্ত তাৰিখ / সময় এক্সপ্ৰেচনৰ পৰা তাৰিখ অংশ ঘূৰাই দিয়ে।
7. Demonstrate the difference between SUM( ) and AVG( ) function?
SUM( ) আৰু AVG( ) ফাংচনৰ মাজৰ পাৰ্থক্য দেখুওৱা ?
Ans: SUM() function returns the sum of the values for the specified column whereas AVG() function returns the average of the values in the specified column.
উত্তৰ: SUM() ফাংচনে ধাৰ্য্য কৰা স্তম্ভৰ বাবে মানসমূহৰ যোগফল ঘূৰাই দিয়ে আনহাতে AVG() ফাংচনে ধাৰ্য্য কৰা স্তম্ভৰ মানসমূহৰ গড় ঘূৰাই দিয়ে।
8. A table Student has 4 rows and 2 column and another table has 3 rows and 4 columns.
How many rows and columns will be there if we obtain the Cartesian product of these
two tables?
এটা টেবুল Studentৰ ৪টা শাৰী আৰু ২টা স্তম্ভ আৰু আন এখন টেবুলত ৩টা শাৰী আৰু ৪টা স্তম্ভ থাকে।
এইবোৰৰ কাৰ্টেছিয়ান গুণফল পালে কিমান শাৰী আৰু স্তম্ভ থাকিব
দুখন টেবুলৰ ?
Ans: There will be 12 rows and 6 columns if we obtain the Cartesian product of these two tables.
উত্তৰঃ এই দুখন টেবুলৰ কাৰ্টেছিয়ান গুণফল পালে ১২টা শাৰী আৰু ৬টা স্তম্ভ হ’ব ।
9. What will be the output of following SQL functions ?
নিম্নলিখিত SQL ফাংচনসমূহৰ আউটপুট কি হ’ব ?
a) Select pow (3,2);
Ans: 9
b) Select round (342.9234, 2);
Ans: 342.92
c) Select length (‘Vocational Education’);
Ans: 20
d) Select year (‘1978/08/17’), month (‘1978/08/17’), day (‘1978/08/17’), monthname
(‘1978/08/17’);
Ans: 1978 08 17 August
e) Select left (‘Central’, 3), right (‘Institute’, 4), mid (‘Vocational’, 3, 4), substr
(‘Education’, 3);
Ans: Cen tute atio cation
10. Write the SQL functions to perform the following operations.
নিম্নলিখিত কাৰ্য্যসমূহ সম্পাদন কৰিবলৈ SQL ফাংচনসমূহ লিখা।
a) To display the day like “Monday”, “Tuesday”, from the date when India got
independence.
Ans: select dayname(‘1947-08-15’);
b) To display the specified number of characters from a particular position of the given
string.
Ans: select MID ( ‘school’, 3, 4);
c) To display the name of the month in which you were born.
Ans: select monthname(‘1985-09-17’);
d) To display your name in capital letters
Ans: select ucase(‘m choudhury’);
*****
Related Posts
- Class 12 IT CRM Domestic Voice Session 1 RDBMS Concepts Questions answers.
- Class 12 IT CRM Domestic Voice Session 2 Structured Query Language Questions answers.

Hello students,
Welcome to my site www.elearnersmentor.com. I have been in teaching profession since 2004. Presently I am working as a vocational subject teacher(IT) in a reputed govt. higher secondary school. Read more