Class 9 IT Unit 3 Digital Documentation questions answers

Class 9 IT Unit 3 Digital Documentation questions answers

Dear students, here Class 9 IT Unit 3 Digital Documentation questions answers are given in a very simple language taking the reference of the book Domestic Data Entry Operator published by NCERT.

D. Short answer questions (50 words)

  1. In a document all the occurrences of word “this” have to be changed to ” these”. Which option is suitable for this and what is the shortcut command used for it ?

Ans: Find and Replace option is suitable for this.

The shortcut command used for it is ctrl + h

2. Which two documents are essential for mail merge ?

Ans: The Two documents are essential for mail merge are Main Document and Data Source.

3. Explain the concept of Word Processing.

Ans: Word Processing is the use of computer software to enter, edit, format, store, retrieve and print the document. The document can be a letter, notice, report, business correspondance etc.

4. List the various software available for word processing.

Ans: The various software available for word processing are-

i. MS Word

ii. LibreOffice Writer

iii. OpenOffice Writer

iv. Google Docs

5. Write difference between a text editor and a word processor software. Write the name of any text editor or word processor available in market.

Ans: The differences between a word processor and a text editor are as follows-

i. In a word processor, we can enter, edit and format text whereas in a text editor, we can enter and edit only. We can not format.

ii. In a word processor, we can insert table, picture, chart etc. but a text editor does not allow us to insert such objects.

One of the Text editors available in market is Notepad and Word Processors is MS Word.

6. List the various components of LibreOffice suite. Explain each component in one line.

Ans: The various components of LibreOffice Suite are-

i. Writer (Word Processor)

ii. Calc (Spreadsheet)

iii. Impress (Presentation)

iv. Base (Database)

v. Draw (Graphics Editor or Drawing Program)

i. Writer : It is used to create, edit and format text documents such as letters, applications, reports, articles etc.

ii. Calc : It is used to store data in tabular form and to perform various mathematical operations.

iii. Impress : It is used to store information on a particular topic in the form of slides where audio, video, image, chart can be inserted.

iv. Base : It is used to create and manage database where data are stored in the form of tables.

v. Draw : It is used for drawing various types of objects.

7. Compare the features of manual typewriter, electronic typewriter and word processing software.

Ans: The features of manual typewriter, electronic typewriter and word processing software are –

Manual TypewriterElectronic TypewriterWord Processing Software
i. After typing, no changes can be done.i. After typing, minor changes can be made.i. After typing. all types of changes can be done.
ii. Manual Typewriter is a hardware.ii. Electronic typewriter is a hardware.ii. Word Processor is a software.
iii. There is no screen to display contents.iii. Here, the screen size is vey small to display contents.iii. Here, the screen size is big enough to acomodate contents.

8. Explain the different views to display a document.

Ans: The different views to display a document are-

i. Normal view : This is the default view. It displays the document as it will look when printed. We can see page margins, page breaks, header and footer

ii. Web view : It shows the document as one continuous page. We can not see page margins, page breaks and header and footer in the document. It is useful to write contents for websites. It shows the look of the document when it is published on Internet.

iii. Full screen : It expands the document to fill the whole screen. It hides menus, status bar.

9. What are the various methods for selecting the text in a document ? Give the steps to select a paragraph.

Ans: The various methods for selecting the text in a document are-

i. To select a word : Double click on the word.

ii. To select a sentence : Triple click on the sentence.

iii. To select a paragraph : Click four times on the paragraph.

The steps to select a paragraph are as follows

i. Click four times quickly anywhere on the paragraph which is to be selected. The entire paragraph will be selected.

10. What are the special characters ? How can you insert them in a document ?

Ans: special characters refer to any character that is not a standard alphanumeric character (letters A-Z, a-z, and numbers 0-9) typed from a keyboard. These characters often have specific meanings or functions within a computer system, programming languages, or specific applications. They include punctuation, symbols, whitespace, and control codes.

We can insert the special characters in a document by following the steps given below

i. Place the cursor in the document where the special character needs to inserted.

ii. Click on Special Character option on Insert tab.

iii. The insert character dialog box will be displayed. click on the required character and on Insert button. The particular character will get inserted in the document.

11. How will you count the total words of a document ?

Ans: To count the total words of a document-

i. Click on Tools menu.

ii. Click on word count. The total number of words, characters will be displayed.

12. What are the various menu of writer GUI ?

Ans: The various menu of Writer GUI are-

i. File

ii. Insert

iii. View

iv. Edit

v. Format

vi. Tools

vii. Table

viii. Window

ix. Help

x. Styles

13. What is the default extension assigned to the document in Writer when you save it ? Write down the steps to save the document to Microsoft Word document ?

Ans: The default extension assigned to the document in Writer when we save it is .odt.

The steps to save the document to Microsoft Word document are-

i. open the document in LibreOffice Writer.

ii. Click on File Menu

iii. Click on Save As option

iv. In Save As dialog box, type a file name and from Save As type drop down menu select Word 97-2003 or Word 2007 format.

v. Click on Save button.

14. What is the importance of password in the document ? How will you protect the document using password in Writer ?

Ans: The password protects a document by preventing an unauthorized person to access the document. It gives security to the document.

To protect the document using password in Writer

i. Click on File Menu

ii. Click on Save As option

iii. In Save As dialog box, type the file name.

iv. Tick the check box “save with a password”

v. Click on Save button.

15. What is Mail Merge ?

Ans: Mail Merge is a feature available in a word processor used to send the same document to multiple addresses. It is the process of merging the main document with the mailing address of various persons.

16. What are the advantages of table ?

Ans: The following are the advantages of table-

i. Table helps us to enter data in row and column format.

ii. It enables us to present data in an organized way.

iii. It helps us to summarize and analyze data.

iv. With the help of table, we can easily sort and filter data.

v. It provides better readability of the data.

*****

Leave a Comment